Raafat Majzoub

The Farewell Chronicles & 1

  • Ravenstein Gallery

    Opening ‘1’

  • Exhibition

  • Kaaitheater

    The Farewell Chronicles

Het werk van architect, schrijver en kunstenaar Raafat Majzoub balanceert op de grens tussen ernst en spel. Majzoub voert de werkelijkheid op tot ze zich ze zich gewonnen geeft. Voor Moussem Cities: Beirut geeft hij een lezing en toont hij gedurende twee weken een installatie.

De lezing is gebaseerd op een wekelijkse column die Majzoub schreef voor de Beiroetse krant Al-Akhbar. In de column, getiteld The Farewell Chronicles, gaf Majzoub zijn kijk op de stad waar hij woonde. Voor de opening van Moussem Cities schreef hij een nieuwe tekst: een introductie op Beiroet, maar ook een reflectie op het publiceren of publiek-maken in een stad als deze.

Daarnaast toont Majzoub een nieuwe installatie in de Ravensteingalerij. ‘1’ is het tweede prototype van de “nomadische hotelkamers van The Khan”, plekken die tegelijk indringer en gastruimte zijn, generator en documentaire – broedplaatsen van Actieve Fictie. Het eerste prototype, ‘0’ is te bezoeken tot eind mei in het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge (VS). ‘1’ wordt een toe-eigening van een publieke/private ruimte in de vorm van een installatie: een tweepersoons hotelkamer die dienst doet als luxueuze indringer, zwevend tussen de speelse, serieuze en aanstootgevende aspecten van ons bestaan hier en nu, als toeschouwer van lucide dood, migratie, xenofobe wetgeving, het uit elkaar vallen van wat ons verbindt en ontgoocheling in het huidige discours.

Majzoub verblijft in het hotel en bedient de bar en de pianohoek twee weken lang, van 2 tot 15 februari. Geïnteresseerden die willen delen in de ervaring kunnen het hotel boeken via Airbnb. De performance is discreet, niet geënsceneerd en zonder onderbreking.

Talk: in het Engels