ANNA RAIMONDO is een beeldend en geluidskunstenaar. Ze beschouwt haar werk als een medium voor ontmoeting en uitwisseling. Het kan worden gedefinieerd als een reis die diversiteit illustreert en tegelijk ruimtes voor interactie creëert. De methode is flexibel en variabel, en accepteert zowel het toevallige als het onvoorspelbare.
Over haar kunstenaarspraktijk zegt Raimondo het volgende:
“Ik ben een radio-wezen. Door radio leerde ik om vragen te formuleren, om me open te stellen en de microfoon te delen, en, vooral, om te luisteren. In radio ervaarde ik de uniciteit van elke stem en de waarde van stilte. Ik experimenteerde met het verzamelen van een community rond bepaalde vragen, daarbij belichaamde en onzichtbare publieken betrekkend. Ik sprak in een voortdurende spanning tussen intimiteit en intimidatie, gedreven door een verlangen om betrokkenheid met de luisteraar(s) te creëren, alsook een bewustzijn van de macht om de microfoon aan en af te zetten. In radio navigeerde ik de implicaties die gepaard gaan met het bezitten van een accent—onderzocht ik de mogelijkheden, onmogelijkheden en de poëzie die achter vertaling zit. Ik leerde hoe woorden te vervangen met geluid om te communiceren. In radio ontdekte ik feminisme en werd ik zelf een feminist. Ik gebruikte radio om te experimenteren met het gegeven van luisteren als een feministisch hulpmiddel om de realiteit in te verhalen en in vraag te stellen. Als kunstenaar de dag van vandaag, verblijf ik een radio-wezen. Ik ben vooral geïnteresseerd in het concept dat ik definieer als “gegenderd luisteren,” en het potentieel ervan als een werktuig om narratieven in de openbare ruimte te activeren, en om een voorstelling te maken van hoe wij ons in deze narratieven kunnen plaatsen. In mijn werk nodig ik mensen uit om te luisteren, ongeacht of ze in de straat lopen, of in een museum of galerie zijn, of aan de bushalte staan.”
Anna Raimondo woont in Brussel en werkt internationaal. Momenteel werkt ze aan haar doctoraal onderzoek naar luisteren en de relatie met stadsgeografie vanuit een feministisch intersectioneel perspectief.
Anna Raimondo toonde haar werk op verschillende internationale tentoonstellingen en festivals, waaronder: Fluxus” at McaM, Shanghai in 2023 (CN); groepstentoonstelling “Sound without music” bij Casino Forum d’Art Contemporain in 2022 (LU), manifesta13 in Marseille in 2020 (FR), de solo-show “Fronte Nazionale Naso Partenopeo” bij Albumarte in 2020 in Rome (IT), de solotentoonstelling "Nada que declarar" in het Centro Cultural Matienzo in Buenos Aires in 2019 (AR, curator: Tam Ciai Painé); "Seremos serias de la manera más alegre" in het CAso- Casa del Bicentenario in Buenos Aires in 2018 (AR, curator: Florencia Curci); de groepstentoonstelling "Invisible" in het kader van de Biënnale van Dakar in 2018 (SN, curator: Alya Sebti); de groepstentoonstelling "Africa is not an island" in MACAAL in Marrakech in 2018 (MA); "Nuove frontiere del benessere dell'ecosistema vaginale" in de galerie Ex Elettrofonica in Rome in 2017 (IT, curator: Lucrezia Cippitelli); "Nous serions sérieux de la manière la plus heureuse" in de Cube - onafhankelijke kunstruimte in Rabat in 2017 (MA); "Mi porti al mare? " in het MAAC in Brussel in 2016 (BE, curatoren: Nancy Casielles en Nancy Suárez).
Haar radiowerken werden in verschillende landen en in verschillende talen uitgezonden op zenders zoals Kunst Radio, Deutschlandfunk Kultur, RAI, RTBF, etc.
In 2018 toont Moussem Anna's werk tijdens Moussem Cities Casablanca. Met de steun van Moussem start ze in 2021 het project Q(ee)R Codes - New Boundaries in Brussels. Het eerste luik, Q(ee)R Codes - New Boundaries Brussels 1000 presenteert ze in het kader van BXL UNIVERSEL II : multipli.city. In 2022 volgt het tweede luik Q(ee)R Codes – New Boundaries Anderlecht 1070.
In het kader van MOUSSEM STAGES (6-21.10.23) organiseert ze samen met schrijfster Julie Ruocco de workshop A Love Letter, waarin deelnemers een gezamenlijke liefdesbrief aan zichzelf te schrijven en gedichten, brieven en boekfragmenten over liefde uitwisselen. A Love Letter is een collectieve reflectie op zorg als zowel intieme als politieke daad.
Klik HIER voor de website van Anna Raimondo